måndag 14 maj 2012

Med ögon känsliga för grönt

Det är ju så grönt som det bara kan bli just nu. Alla dessa ljusgröna nyanser precis överallt, det doftar och det spirar och man kan nästan höra hur miljontals små löv vecklar ut sig. Solljus som silas genom de gröna bladverken, skuggor som dansar i kvällssolen och plötsligt vågar man tro att sommaren verkligen väntar därframme. Så här frodigt grön är min skuggrabatt under fruktträden precis just nu. Eller rättare sagt för en dryg halvtimme sedan...Härligast för dagen är att funkiorna börjat bre ut sig ordentligt och jag älskar hur de ger lugn och stadga i en rabatt med sina stora blad. Min mittrabatt är annars lite vild och kanske väl plottrig så här på väg mot försommaren, men funkiorna väger upp detta.Jag har många olika funkior i min trädgård, men mest gillar jag nog de med vitkantade blad. För tillfället bryter de av så här fint mot den himmelsblå kaukasiska förgätmigejen, och snart får de sällskap av blommande allium.Kärleksörten är nästan som vackrast nu tycker jag, som stora kuddar av grönt. Den där blågröna nyansen som den har är den alldeles ensam om.En av mina nyplanteringar för i år är randgräs, jag tycker det är så vackert i vitt och grönt. Ja, över huvud taget är jag svag för vitkantade och variegerade blad som lyser upp i rabatten och ger så fina skymningseffekter. Randgräs är dock väldigt invasivt, så jag har grävt ner det i en hink för säkerhets skull.Ljusgrönt och vitt och vitt och ljusgrönt. Det är samma tema om och om igen i Tages trädgård. Den vita kantnepetan håller just på att slå ut just innanför vår grind. Välkomstblomster!Extra väl framträder det ljusgröna mot svart, här en krypkotula i en terrakottakruka som jag målat med svart krukfärg.

Allt detta gröna får mig att tänka på dikten "Ett grönt blad på marken". Minns ni er Fröding? Eller var det bara jag som den litteraturnörd jag är som var vaken på svenskalektionerna? Så här års fångar den verkligen med några få ord hur naturen exploderar där ute.

Grönt! Gott,
friskt, skönt vått!
Rik luft, mark!
Ljuvt stark,
rik saft,
stor kraft!
Friskt skönt
grönt!

Och så den grönaste av alla sånger ur den svenska visskatten. Fler än jag som alltid älskat den här låten? Här i en fin inspelning från 1975.Ikväll vill jag passa på att tipsa alla fotointresserade bloggvänner därute om det stora internationella fotoeventet A day in the world som äger rum över hela världen imorgon. Aday.org uppmanar alla som vill, proffs såväl som amatörer, att fotografera sin vardag den 15 maj 2012. Bilderna laddar man upp på hemsidan, och därifrån kommer bilder att väljas ut bland annat till en bok och till utställningar på Världskulturmuseet i Göteborg och Kulturhuset i Stockholm. Det är bara att gå in och registrera sig och sedan greppa kameran imorgon. Jag ska vara med, hoppas att fler av er hakar på!Ha nu en fin grön måndagskväll!

Kram från


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...