tisdag 24 april 2012

Upphittat: Nytt fulhörn

Jag tror att de flesta trädgårdar, hur välskötta de än är, har en mindre lyckad del någonstans. Något ställe där det växer dåligt, där ogräset tagit över eller dit solen aldrig når. Eller en hörna där gammal bråte, komposten och diverse annat samlas. Så även här, men eftersom vår trädgård var så enormt igenvuxen har den fulaste platsen flyttat runt under årens lopp i takt med att vi fixat till de olika delarna. Fram till förra våren var det ingen tvekan: Buskaget och den igenvuxna gången nere vid det gamla fallfärdiga garaget var det självklara fulhörnet. Ingen vacker syn, men desto bättre blev den nya häggmispelhäcken och uppfarten som ersatte eländet.


Idag insåg jag plötsligt att hemliga hörnan bakom huset, där vi har vårt insynsskyddade trädäck kvalar in som trädgårdens nya fulhörn. Rabatten har just tömts på rosor och funkia som istället har flyttat till den nya rabatten på framsidan, och nu ser det så här ödsligt och tråkigt ut. Det här är också sista sträckan som vi inte har bytt staketet, och det är fortfarande fult gunnesbo-stängsel in mot grannens. Det planerar vi att byta under den här säsongen, till samma svarta plank som ramar in resten av trädgården. Dessutom utgör detta baksidan av grannens garage, där ogräset frodas och klättrar genom stängslet in till oss. Ser ni maskrosodlingen? Som tur är har vi världens bästa grannar och vi planerar att göra staketbygget till ett gemensamt projekt. Då känns det genast mindre jobbigt, vi som annars har allt målande och skruvande i alltför färskt minne...
Just nu växer här bara kantnepeta och några stackars vitmalört som fört en tynande tillvaro de senaste åren. I ena kanten av rabatten växer vår gamla syren, vilket gör att det är en snustorr plats full av rötter. Solig större delen av dagen är den också, dvs stekhet på sommaren. Jag har köpt några plantor av röd solhatt 'Magnus' som jag placerat ut som jag tror jag vill ha dem. Men vad mer? Den trista betongsockeln ska målas svart så småningom. 


Här ser man hålen efter de uppgrävda rosorna. Ingen vidare inspirerande plats som den ser ut nu... Jag har några plantor av vit solhatt som jag skulle kunna flytta hit, men frågan är om det blir kaka på kaka med vita och röda bredvid varandra? Andra funderingar är att skaffa fler av min favoritperenn bolltistel, som skulle vara fina tillsammans med de rödrosa solhattarna. Vad tycker ni?

Ja, detta är min trädgårds fulaste plats just nu. Det känns skönt att ha visat upp den också, så att ingen går och tror att det är genomtänkt och fixat överallt. Som kuriosa kan jag också berätta att denna rabatt var den enda befintliga som inte var helt igenvuxen när vi flyttade hit. Däremot var växtvalet lite udda - här växte enbart rabarber!

Tror jag måste avsluta inlägget med något finare... som min nyinköpta alunrot 'Chocolate Ruffles' som börjar växa till sig i sin kruka med sina vackra blad.

 Och så blommar äntligen narcissen 'Thalia' som jag satte i höstas. Jag tycker att den är så vacker!


Till sist måste jag ju bara fråga: Hur har ni det med era fulhörn egentligen? Vågar ni visa dem? Hoppas det, för det är något så befriande över dessa gudsförgätna ställen. Eller hur?

Kram från

18 kommentarer:

 1. Jodå, fulhörn har vi absolut! Jag tror mig ha visat vårt någon gång. Det är vid garaget. Dels är garaget i ful grön plåt och vi har inte kunnat prioritera att klä om det - på 18 år. Bredvid garaget har vi veden o hur snygg är den? VId sidan har vi en hög för sådant som inte kan läggas i vanliga komposten. Sådant som är för stort eller rent ogräs. Inte har vi någon plan inom rimlig tid heller. Men men...

  Kram

  SvaraRadera
 2. Jag har många fulhörn som slåss om titeln i min trädgård. Det värsta är nog det som gömde sig bakom boden vi rev i somras. Nu ligger fulhörnet alldeles öppet mitt i siktlinjen från uteplatsen på altanen. Slutsats: Något måste göras! Snabbt!
  Jag gillar tanken på två olika men lika växter som kompletterar varandra (vit och röd solhatt), men bolltistel låter också fint! Ingen större hjälp härifrån, alltså. ;-)
  Ha det fint! /Caroline

  SvaraRadera
 3. DET var väl inte så fult?
  Då ska du se mitt fulhörn!

  Kantnepetan verkar ju trivas jättebra!!! Och det var riktigt snyggt som kantväxt!
  Det hade jag fortsatt med, dvs. delat och gjort hela kanten runt.
  Och så något högt och gärna "vippigt" bakom somm döljer Gunnebo-stängslet....
  Kan ju bli hur snyggt som helst!!

  /Eira

  SvaraRadera
 4. Här finns det gott om fulhörn och fulplatser; stora högen som tronar högst uppe här på Höjden där vi slänger grenar och annat, framsidan av huset är ingen välkomnande syn direkt som nu också förstärkts med skräphögar från bygget som iof ska till tippen - så småningom. Det finns fler...

  Jag satte många Thalia narcisser som jag hoppas vill slå ut innan vi åker till N.Y. Hoppas, hoppas... De är ju så fina.

  Kram Åsa

  SvaraRadera
 5. Mitt "fulhörn", ett av flera, upptäcktes i helgen när jag klippte den sista lavendeln som tillsammans med ett par bonicarosor omger en gammal pump, och där min nya buskrosrabatt ansluter. Tyvärr är lavendeln helt invaderad av gräs. Sådär behövs nog hittas på något nytt... Tror ditt fulhörn kommer bli jättefint...

  SvaraRadera
 6. Jo du! här finns det flera fulplatser! Man tycker trädgården ser bra ut, men vid närmre koll, så har jag heeela baksidan, som ett enda stort fulställe! Här behövs mera planteringar! Trots makens protester - han tänker på sina turer med åkgräsklipparen...Hmmm. Men jag har planer! Blommande buskar vid stora stenar(här måste jag ha makens hjälp, tyvärr...), fler buskrosor och mera gräs!
  du kan inte tänka dej buskrosor i ditt fulhål? Jag älskar blandningen perenner med rosor. Limegröna Funkior, gräs också, kanske?
  Blir säkert vackert, vad du än gör!
  Härligt med planer eller hur!
  kram lena

  SvaraRadera
 7. Ett fulhörn...ja hos oss är hela trädgården ful! Ungarna skäms fast de är 19 resp 16år. Fast jag inser att det kommer att ta tid och måste få växa fram allt eftersom. Skynda långsamt...fast jag vill vara överallt:)Ett ställe i taget!
  Alunrot är en favorit.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 8. Ha ha, ja fulhörn har vi allihopa, allihopa, allihopa...
  Men varför inte försöka vända på det och tänka positivt? Kanske kan vi kalla det "områden/platser som vi kan göra något spännande av"?
  (Fast vi vet ju ändå att det är våra fulhörn fram till dess.)
  Oavsett vilket, så tror jag att ditt fulhörn snart kommer att vara ett finhörn!
  Ha det bra!
  //Ulrika

  SvaraRadera
 9. Jag har kombinerat mina 'Magnus' med rosa temynta och blå martorn. De passar också med bolltisteln tycker jag.

  Ha det gott!
  Kram.

  SvaraRadera
 10. Men blommar din Thalia redan!! Vad fuskigt:)). Jag tycker inte alls det är fult där, men rosa solhattar skulle bli fint ihop med din ursnygga nya alunrot och bolltistel. Kanske någon mörkare näva tex Ballerina? Och Salvia Caradonna är fin också:). Jag är trött , och kan inte komma på så många förslag just nu:). Lycka till.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 11. Är det där ett fulhörn så vet du inte vad ett fulhörn är! :-D

  SvaraRadera
 12. Jag har visat mina fulhörn, eller fulsidor eftersom en tredje del av trädgården fortfarande är ful :-) Val till rabatten...kör på Magnus, silver och blå/lila färger som bolltistlar, lavendel, salvia, malörter...finns ju så mycket vackert. Så snygg header du har gjort!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 13. Det var väl inte sådär jättefult? men visst - man har ju vissa ställen som kan bli finare :-) Själv har jag problem med en palmbladsbambu som blivit ful i vinter och den ska täcka andra fulheter = allt är fult just nu. Hoppet står till två krukade hostor för tillfället :-)

  När du beskriver läget tänker jag genast på perovskia tex Blue Spire och några ruggar med ulleternell skulle ju också vara snyggt. Namnet är ju inget man blir förtrollad av men växten är trevlig med sitt vackra bladverk.

  Kram

  SvaraRadera
 14. Fulhörn finns det nog hos de flesta....iallafall har jag ett fulhörn.
  Mer fult i trädgården är grillen som tvunget ska ut varje vår och stå och fula ner nånstans....
  FAst det är ju gott med grillat så denfår stå kvar men vacker är den inte :))
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 15. Visst är det skönt att bjudande sitt fulhörn, hihihi. Jag har ju blottat mitt fulllt ut en tid nu men nu händer där ju grejer.

  Du, solhattar är vansinnigt snygga tillsammans med vackra gräs - en egen liten prärie.

  Kram,
  Maria

  SvaraRadera
 16. Om det där är ditt fulhörn så vågar jag inte visa mitt :)

  Kram Ulrika

  SvaraRadera
 17. Hehe, om det där är ett fulhörn, består hela vår trädgård av fulhörn.. Jag får nog fortsätta fota med macroobjektiv när det gäller trädgården. :)

  SvaraRadera
 18. Herregud, är DET DÄR ditt fulhörn?? Då är mitt "hörnet from hell" i såna fall. :o) I en av mina rabatter har jag röd solhatt tillsammans med blå bolltistel. Det är jättefint!! Lite vita solhattar kan nog bli snygg att blanda in också...

  Kramar

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...