torsdag 19 april 2012

Trädgårdsspanarna, del ett

För en tid sedan berättade jag att jag kommit med bland årets Trädgårdsspanare, gänget som varje år i Riksförbundet Svensk Trädgårds regi testar olika trädgårdsprodukter. Årets test går ut på att se vad sex olika nätbaserade trädgårdsbutiker går för, och de totalt 25 spanarna har alla fått i uppdrag att beställa olika sommarblommor. Butikerna ska i steg ett testas utifrån utbud, information på hemsidan, leveranstid, de levererade växternas skick och betalningsmetoder. Och idag fick jag min leverans från Botaniska Världen, den firma som jag blivit tilldelad att testa. Totalt tio små plantor packade jag upp, och de låg väl inbäddade i sina plastförpackningar.
Längst fram ligger tre små plantor av vita Flitiga Lisa 'Sunpatiens', bakom till vänster den knallrosa pelargonen 'Sil Vera' och till höger fuchsia 'Holly Beauty' som enligt bild på hemsidan ska bli ljust lila. Rötterna såg fina ut på samtliga och endast några småblad var skadade på några av plantorna.

Alla såg de lite trötta ut efter resan, men efter omplantering i lite fräsch jord och dusch i ljummet vatten blev de märkbart piggare. Ja, ni vet ju själva hur välgörande en kopp thé och en varm dusch kan vara när man kommer hem efter en långresa. Det är mitt intryck även vid mina tidigare internetbeställningar, att plantorna kan se rätt tilltufsade ut men tål mer än man tror. 

Men pelargonsmåttingarna ser ju ärligt talat inte alltför roliga ut med sina gulnade blad. Jag får ge dem några dagar att pigga på sig, gör de inte det får det nog bli reklamation. 

Nu är det meningen att jag ska följa de små plantornas liv och leverne under sommaren, läsa instruktionen som kom med dem noga och sedan utvärdera och fotografera vid fyra olika tillfällen innan slutrapport skickas in i början av september. Det blir en dubbel utmaning för mig att dels göra allt detta, men också att förhoppningsvis lära mig att tycka om blommor som hittills aldrig fått flytta in hos mig. Men, kan jag ta forsythian till mitt hjärta ska det nog gå bra även med fuchsia och Flitiga Lisa. 

Årets trädgårdsspaning är ett samarbete mellan Riksförbundet Svensk Trädgård, Råd & Rön och Fritidsodlingens Riksorganisation och mer om hur det går till kan du läsa här

Wish me luck!

9 kommentarer:

 1. Bra med spanare! Trevligt inlägg dessutom och det är bara att hoppas att pellisarna kvicknar till.

  Ska bli kul att få se hur det går.

  Kram

  SvaraRadera
 2. Spännande att vara spanare! Hoppas både för din skull och för företagets skull att det blir finfina plantor av detta!

  SvaraRadera
 3. Dette blir spennende å følge med på!

  Ha en fin kveld.

  SvaraRadera
 4. This is very interesting and useful for gardeners to learn more about mail order plants. I order seed packets and bare rooted plants from at catalogs and the internet, but never live plants. I have always thought the quality of live plants would be poor. Also, it seems the prices with shipping can be very expensive. I’ll be curious to find out what the results are of this study.

  SvaraRadera
 5. Vad roligt att vara trädgårdsspanare. Ska bli spännande att följa utvecklingen. Hoppas pelargonerna piggar på sig.
  Ha en fin kväll.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Tack för det Hanna! Jag har faktiskt varit mamma i snart 18 år för dottern fyller 18 i juni. Började tidigt!
  Det har varit underbara år men tiden går så himla fort. Är väldigt glad att jag var hemma så mycket som jag var när de båda var små annars hade jag nog suttit och ångrat mig nu.

  Spännande med dina nya växter. Jag har haft en hel del fuschsior men nu har jag bara en perenn sort, Mag. alba. Den klara sig i rabatten och är så söt så.

  Kramar!

  SvaraRadera
 7. Det är ju så spännande att du är trädgårdsspanare. Ska bli kul att se hur det går.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 8. Vad spännande! Flitiga Lisa och fuchsia tillhör inte heller några av mina favoriter. Vill också bara tala om att jag blir så glad varje gång du kikat förbi och lämnat en kommentar hos mig. Jag tittar flitigt in hos dig också men hinner inte alltid skriva något. Stor kram!
  Anna

  SvaraRadera
 9. Häftig uppgift du fått och bra!
  Ja, den ser lite gulaktig ut men med lite jord, ljus och kärlek artar den sig säkert :)
  Ha en fin helg, kram Marie-Louise

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...