tisdag 3 april 2012

Klara, färdiga, gräv!

Hujedamej, vilken kall vår vi har! Här hos oss är det just nu påsklov och maken och jag har givit oss på att gräva bort gräsmatta för att ge plats åt den nya rabatten, trots kalla nordanvindar och frusna fingrar som stelnar runt spaden. Mycket grävande blev det, för det är en stor yta som ska bli rabatt. En liten uteplats ska det också bli plats för ungefär mitt i.Det är tungt att gräva bort gräs och det tog fyra lass till tippen innan allt var väck. Här kan ni se hur den runda formen ska bli och alla de stora gatstenarna till vänster ska ner i marken och bli kant mot gräsmattan. Ungefär mitt i utgrävningen ska det gå en gruslagd trädgårdsgång. Vi velar just nu om den ska få kant av rostig plåt eller om vi ska köra på gatsten här också. Vad tycker ni?
Jag har börjat plantera och flytta perenner också trots kylan. Under carmencitarönnen står nu två stycken vackra gräs, vitbrokigt tuvrör Calamagrostis 'Overdam'. Tack snälla Törnrosa för tipset! Grannar blir vit solhatt och så småningom ulleternell. Det blir nog fint vad det lider och det ska bli skönt med lite mer grönska mot staketet.I kröken bredvid den nylagda gången har vi gjort någon slags stenparti av överbliven sjösten från den nu borttagna gamla dammens planteringar. Just nu ser det lite väl stenigt ut, men mellan stenarna har jag petat ner skuggbräcka som snart kommer att bre ut sig och blomma på försommaren med små skyar av rosa blommor. På andra sidan gången ska jag sätta ner några små vitbladiga funkior som just nu står och vantrivs i en annan rabatt.

 Även i pallkragarna har jag grävt. Förra sommaren fick jag ju en massa läbbiga larver på min krusbärsbuske som i princip åt den helt kal. Det var inget kul och efter att ha läst att larverna kan övervintra som puppor i jorden grävde jag bort det översta jordlagret, täckte med tidningspapper och sedan ett nytt lager jord och täckbark ovanpå. I pallkragen bredvid växer vinbär och där petade jag ner några smultronplantor av sorten 'Snövit', så nu blir det förhoppningsvis även vita smultron att mumsa på i sommar.I en av mina allium-plantor är det knopp redan! Hoppas verkligen att kylan ger med sig snart så att de små liven klarar sig. Det är plågsamt att se alla små gröna blad överallt när man vet att det är fler kalla nätter i antågande. Men de är ju som tur är oftast mer robusta än man tror...Till sist några små nyinköp som ska få förgylla vår trädgårdssommar. Från Löddeköpinge plantskola kommer detta fina lilla vindspel av bambu. Maken har redan utnämnt det till störande element, själv gillar jag ljudet jättemycket och tycker det är rogivande att lyssna till. Vi får väl se om han vänjer sig...


Och den här söta lilla fågelholken ska vi sätta på lekstugan. Är den inte för gullig? Frågan är väl om någon liten småfågel vågar sig i närheten av mina vilda barn, men med lite tur får den en hyresgäst så småningom.Ja, detta är vad vi pysslar med dessa dagar. Idag var temperaturerna drägliga och det blev till och med fika ute. Imorgon ska den kalla blåsten visst återvända. Jag är trött på kyla nu, ge oss våren tillbaka!

Nu blir det ett varmt bad för att tina frusna fingrar och mjuka upp en trött rygg efter en hel dag ute. Kanske en brasa och ett glas vin på det? Ja, så får det bli!

Kram från grävgalna
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...