söndag 25 mars 2012

Tranan bär ljus i säng

Ni som liksom jag har era rötter i sydöstra delen av landet känner säkert till tranedagen. Har ni inte det undrar ni nog däremot vad jag pratar om för det handlar om en mycket lokal sed. För barn från Öland, sydöstra Småland och Blekinge är den 25 mars en särskild dag, för om man har varit snäll under året som gått kan det hända att tranan flugit förbi under natten och lämnat godis eller en present. När jag var liten ställde vi barn fram våra skor på kvällen den 24 mars, och på morgonen efter hade tranan varit där och lämnat godisägg. Vi måste varit ständigt snälla som barn, för det var aldrig någon som helst tvivel om att tranan skulle komma!

Den här gamla lokala traditionen har levt kvar och varje år kommer tranan med våren. "Tranan bär ljus i säng", brukar man säga för från och med nu är det ju ljust på kvällarna när små barn ska gå och lägga sig. Enligt gammal sed skulle barnen vara uppe sent för att försöka få en skymt av tranan, men än så länge är det ingen som har lyckats.

Bild lånad från Wikipedia.Hur går det då när att upprätthålla denna tradition när man är utflyttad till Skåne? Inga problem! Ölandstranan tog en omväg och nu mumsar barnen godis till frukost. Tur att det finns en snäll mormor som kunde övertala tranan till detta. :)

Vill du veta mer? Läs mer om tranedagen hos Kalmar Läns Museum.

Annars är det ännu en dimmig morgon här i Skåne. Igår lyste solen med sin frånvaro, det var grått och kyligt och blev inte alls den trädgårdsdag jag hade räknat med. Hoppas, hoppas att det spricker upp idag!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...