tisdag 6 mars 2012

En pärla i bokhyllan

Någon sa en gång till mig att en faktabok aldrig kan bli samma läsupplevelse som en roman. Jag håller inte med! När jag råkar på en trädgårdsbok med vackra bilder och ord kan det absolut ge mig samma njutning som när jag grottar ner mig i en riktigt välskriven skönlitterär text. Och jag tycker verkligen det är en konst att skriva om komplicerade saker på ett lättfattligt sätt, likaväl som det kan vara det att skriva poesi.

Idag har jag haft en riktig högtidsstund i soffhörnet med den här underbara boken, Nya Trädgårdens rum av Christel Kvant och Heidi Palmgren. Den  kom ut första gången 1999 och i denna reviderade upplaga 2008.


Hur har jag kunnat missa denna pärla så länge? Jag som är stamkund på Löddeköpinge plantskola och allt, som ju grundades av Heidi Palmgren. Minst ett par gånger per säsong vill jag dit och uppleva alla vackra kompositioner och rumsliga lösningar som ger så mycket inspiration. Nu längtar jag dit mer än någonsin!

I boken får man lära känna Heidis tankegångar kring trädgårdens golv, tak och väggar och om hur viktig ramen är. Christel Kvant skriver så lustfyllt och roligt om hur de två författarna smågnabbas lite om vilka växter som ska med på favoritlistan, och om deras meningsskiljaktigheter som visar sig inte vara så skilda när allt kommer till kritan. Boken har också med många ritningar från Heidis olika uppdrag som trädgårdsarkitekt, som bidrar till förståelsen kring hennes tänk.

Jag som står i valet och kvalet om vår nya lilla uteplats ska vara grustäckt eller stenlagd, men där det ändå lutar åt grus för att det knastrar så härligt, blir fast i mitt beslut när jag läser rader som dessa: "Och så är det ljudet. Ljudet när man räfsar. Ett ljud som hör söndagsförmiddagen till". Åh, det är så fint skrivet och så himla inspirerande!

Och så alla växttips, och förslag på samplanteringar. Här är några som jag absolut vill ha någonstans i min trädgård någon gång:

  • Vit solhatt och kopparstarr
  • Vitt löjtnantshjärta och den mörka tulpanen 'Queen of night'
  • Gillenia mot mörkgrön fond (kommer att bli så fin framför min fågelbogran!)
  • Kantnepeta och vita rosor

Boken avslutas med en del som går igenom hur trädgårdens struktur fungerar under olika årstider. Glädjen över den första vårens ankomst uttrycks så här: "Träd och buskar som stått nakna klär under loppet av en vecka in trädgården i grönt. Vinterns hårda akustik blir mjuk, som när man hänger upp gardiner i ett kalt rum". Så träffsäkert beskrivet med så vackra ord, och jag mysryser i mitt soffhörn.

Den här  boken räknas som en klassiker bland trädgårdsböcker, och jag förstår verkligen varför. Idag har jag drömt mig bort medan jag har bläddrat, suckat över de vackra bilderna och samtidigt lärt mig massor. Den får från och med nu en given plats bland mina favoriter i trädgårdshyllan och jag kommer att återvända till den igen och igen. Vilken trädgårdsbok gillar du bäst?

Förresten, nu är det bara en dryg vecka kvar till Löddeköpinge plantskola slår upp dörrarna för säsongen. Hurra!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...