torsdag 1 mars 2012

Coolaste Alys!

Var det någon mer än jag som såg premiären av SVT:s nya trädgårdsserie Den njutbara trädgården igår? Programledaren Alys Fowler är en skön typ som bestämmer sig för att bli självförsörjande på grönsaker och ägg i sin lilla (med betoning på lilla) typiskt engelska radhusträdgård i Birmingham. Grönsaksodlingarna och hönsen tar mycket plats men ändå vill hon att hennes trädgård ska vara vacker, och blandar därför nyttoväxter och blommor hej vilt. För att ta ett exempel låter hon rosor agera växtstöd åt bönor. Åh, jag gillar det! Det kände så befriande att se hennes högst personliga mix som fungerar hur bra som helst trots att det är "fel" i mångas ögon. Det är klart att det ska kunna vara vackert och funktionellt på samma gång, jag tycker ofta det glöms bort när det handlar om grönsaksodling. Ett kul och galet inspirerande program som rekommenderas å det varmaste!


Det komiska är att idag fick mina egna trädgårdsäventyr en direkt koppling till vad Alys sysslade med i gårdagens avsnitt. Hon flätade jättefina växtstöd av pil som hon fick som gratis från en park i närheten, där de just hade beskurit pilträden. Tro det eller ej, men just idag var det tydligen vårbeskärningsdags på skolgården tvärsöver gatan där vi bor, och plötsligt låg där stora högar av avklippta pilgrenar. 


Jag var inte sen att kila över och fråga om jag fick ta lite kvistar, och det gick bra. Snabbt tillbaka efter skottkärran och klippa loss, medan skolbarnen storögt tittade på och undrade vad den konstiga tanten hade för sig...

Sådärja! Undrar om jag ska lyckas få denna härva att förvandlas till något som är lika hippie chict som Alys alster? Tror tyvärr att mina kvistar är lite korta, de årsskott som de använde i programmet var nog längre. Men testa ska jag i alla fall göra!

Tycker du att namnet Alys Fowler verkar bekant så är hon också författare till den fina boken Slow Gardening som kom på svenska 2010. Underubriken är "Lustfyllda projekt för den medvetna odlaren" och innehåller en massa tips för den som vill lära sig mer om att göra miljömedvetna val i trädgården, spara pengar och ta sig tiden att njuta av egenodlade grönsaker och blommor.

Ja, Alys är min nya idol och jag längtar redan till nästa avsnitt. Då ska det handla om tomater!

Förresten, gissa vem som hade turen att vinna en biljett till Skånsk trädgård hos Jens med fina bloggen Skogstorpet? Årets första trädgårdsmässa, och jag är bjuden! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...