fredag 23 mars 2012

Blooming Friday: Photogénique

Veckans fredagstema hos Katarina/Roses and stuff är Fotogenisk. Och för första gången sedan jag hakade på dessa trevliga temautmaningar får jag faktiskt lite ångest. Jag har helt enkelt aldrig gillat det där ordet, som jag förknippar med skönhetsideal där vissa lever upp till att vara fotogeniska och andra inte. Själv har jag alltid hört till dom där som inte och såg för det mesta smått galen ut på klassfotona i skolkatalogen, medan vissa bara log och lade huvudet på sned och "klick" så såg de ut som filmstjärnor. Tur att man är förbi den tiden i livet, men än idag gillar jag inte att vara med på bild nåt vidare.

För att leta inspiration till temat har jag roat mig en stund med att leta närbilder på några av förra sommarens blommor och här kommer några av makens fina snapshots på snyggingar i närbild.

Uppifrån ser ni en pelargon, nävan 'Rozanne' och en vit petunia, som alla ställde upp på bild en solig dag i juli 2011. Rätt vanliga trädgårdsväxter allihop och absolut inget sensationellt, men ändå så underskönt vackra och spännande när man kommer dem riktigt nära. Vilket får mig att tänka på uttrycket "skönheten ligger i betraktarens öga". Jag vill gärna tro att det är så, även om vårt samhälle med alla konstiga normer ofta säger något annat. I trädgården råder också skönhetsideal i allra högsta grad där vissa växter och blommor anses vackrare och mer eftersträvansvärda än andra, och en del oönskade eller rentav fula. Trender kommer och går även på plantskolan, så är det ju. Och ändå är alla blommor vackra på sitt sätt, när man kryper intill och studerar detaljerna är var och en ett litet mästerverk där ingenting lämnats åt slumpen. 

Så jag väljer att fokusera dagens tema på förledet "foto" i ordet fotogenisk. Med rätt fotograf och kamera som kommer motivet nära och känner något för det finns det en filmstjärna i oss alla. Och med det sagt blir jag ruskigt sugen på att gå ut och ta detaljbilder av maskrosor, knölklockor och krypoxbär, för att ta några exempel på växter jag aldrig sett som vackra. Det ska det bli ändring på! Först ska vi bara investera i ett nytt objektiv, det som användes i bilderna ovan blev tyvärr av med när vi råkade ut för inbrott i höstas. När man ska utmana sitt eget seende i trädgården är det dock ovärderligt, så det får bli att tömma spargrisen framöver. Bloggandet har verkligen gjort underverk med mitt fotointresse och jag vill bara lära mig mer!

Ja, det blev en lite långrandig och kringelikrokig tolkning av temat som för mig alltså bjöd på lite motstånd. Nu ska jag in och kolla vad ni andra har gjort för associationer. Och fortsätta vänta på solen, som tydligen bestämt sig  för att svika Skåne idag. Här är det moln och dimma och alldeles grått. Hoppas innerligt att det vänder snart, jag som skulle köra högtryckstvätt idag!

Sol eller moln - ha en fortsatt finfin fredag oavsett!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...