fredag 24 februari 2012

Blooming Friday: White wedding!

Fredag igen, och dagens tema hos Katarina/Roses and stuff är Färger. Härligt tema med oändliga tolkningsmöjligheter!

Fats jag tänkte hålla mig till en enda färg idag, nämligen vit. Många är vi som har läst om den vita trädgården på lantgodset Sissinghurst i Kent, som anlades av författaren Vita Sackville-West och hennes man Harold Nicholson på 1930-talet. Den är en av världens mest berömda trädgårdar och jag är säkert inte ensam om min önskan att en dag få göra ett besök där.

Vitt är ju den ljusaste av alla färger och lyser verkligen upp trädgården. Särskilt i skymningen syns de vita blommorna tydligt och är de dessutom doftande ger det en extra dimension till trädgårdslivet. När vi först flyttade hit hade jag en dröm om att i Vita's anda ha en hel rabatt i vitt, ja varför inte hela trädgården? Nu blev det inte så, det fanns ju så många andra vackra färger som ville få plats. Men vit är och förblir min favoritfärg när det kommer till blommande perenner och sommarblomster. Här är ett smakprov på några av de vitblommande växter som finns hos mig: White wedding!

Uppifrån från höger ser vi höstflox, klätterhortensia, petunia, höstanemon 'Whirlwind', snötörel, höstanemon 'Alba', ros 'Schneewittchen', drakmynta och vit rudbeckia 'Alba'. 
Gillar du vita blommor kan jag varmt rekommendera boken Drömmen om en vit trädgård av Carina Bergius, där finns en massa inspiration och växttips att hämta. Kvar på min önskelista över vita blommor står bland annat vit bolltistel, vit syren och många många fler vitblommande lökar. Håll tummarna för att mina Thalia-narcisser som jag satte i höstas vill komma upp nu i vår!


Hoppas ni njuter av fredagen! Själv skottar jag kompostjord så det står härliga till, startskottet har gått och vårens projekt är definitivt igång.  Mer om hur det fortskrider får ni se imorgon...

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...