fredag 17 februari 2012

Blooming Friday - fina gamla syrenen


Veckans fredagstema hos Katarina/Roses and stuff är Gammaldags. Vårt hus är byggt 1920 och många av husen i området är från samma tid. När man promenerar i villaområdet ser man många gamla fina fruktträd och perenner i trädgårdarna. Hos oss var dock inte mycket gammalt kvar när vi flyttade hit, trädgården var igenvuxen och präglades av barrväxter som någon entusiastisk tidigare ägare planterat på det glada 1970-talet.

Så fort vi var inflyttade började därför operation detektivarbete. Och dolt i den frodiga grönskan fann jag faktiskt några gamla perenner som säkert funnits här jättelänge och som överlevt genom årtiondena. Aklejor, liljekonvaljer, jätterams och några pioner fick komma fram i ljuset igen och det var så roligt att kunna bevara något av det gamla.

Trädgårdens stolthet är dock den gamla syrenen, som stolt brer ut sig på baksidan och skänker både blomsterprakt och skugga åt vår uteplats. Så glad är jag för den så när vi skulle dränera huset var det den firma som kunde lova att syrenen skulle klara sig som fick uppdraget. Doften av syren för med sig en våg av minnen varje vår: Farmors trädgård på våren, skolavslutningar, tonårsförälskelser... Men så är kanske känslorna också extra starka när våren är som vackrast, mellan hägg och syren?

Blommande sköna dalar,
Hem för mitt hjertas ro!
Lummiga gröna salar,
Der vår och kärlek bo!
Soliga barn af luft och ljus,
O jag förstår ert tysta sus,
Blommande sköna dalar,
Hem för hjertats ro!


Säll i syrenens skugga,
Söker jag här mitt hägn.
Rönnarnas dofter dugga
Finaste blomsterregn.
Regnet slår ned i hjertats vår;
Hela dess verld i blommor står.
Säll i syrenens skugga
Söker jag mitt hägn.

Ur ”Under rönn och syren” av Zackarias Topelius, 1855


Titta in hos Katarina för fler nostalgitrippar och ha en fin fredag.


Kram från
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...