måndag 2 januari 2012

Recept på en perfekt ledig kväll...

Jag har långledigt den här jul- och nyårshelgen och har fortfarande några dagar kvar att njuta av. Och som jag njuter! Jag är glad att vi fått ordentligt med tid att flytta in i vårt nygamla hus - och som vi håller på här hemma, maken och jag. Vi skruvar upp fler hyllor, hänger tavlor, bygger IKEA-möbler och fortsätter torka byggdamm så det står härliga till. Efter över en veckas ledigt börjar jag komma in i en skön lunk där jag ohejdat kan ägna mig åt mina inredningsprojekt och fundera över trädgårdsåret som ligger framför oss och det är så mysigt! Ikväll är en sån där skön kväll då vardagsstress och kaotiska morgnar känns långt borta. Vad ska då till för att det ska bli en perfekt ledig kväll? Ja, här är mitt eget högst personliga recept:

En rejäl dos trädgårdsfantasier

Min taktik på Impectas hemsida går hittills ut på att först klicka i allt jag vill ha och se hur dyrt det blir. När jag passerat 500 kr är det stopp och vill jag lägga till något efter det måste något annat bort. Funkar ärligt talat sådär... Ta bort är ju så mycket svårare än att lägga till! På listan syns än så länge bland annat jättevädd, vit indiankrasse, rosenskära, myskmalva, stor tagetes 'Vanilla', lewisia, luktärter och ljuvliga zinnia som ni ser här på bilden. Och då har jag inte ens kommit till grönsaksfröna än. Som sagt, min urvalstaktik behöver nog vässas om jag inte ska ruinera mig fullständigt i fröparadiset...

Bild lånad från Impecta. 
Ett pysselprojekt att sysselsätta fingrarna med

Minns ni den fina linnehandduken som jag fick i julklapp och bloggade om häromdagen? Av Helena med fina bloggen Helena's Hem o Trädgård fick jag tipset att göra en kudde av den - och så fick det bli. Jag vill understryka att det ni ser på bilden nedan är inget mindre än ett litet nyårs-underverk. Jag är nämligen närmast att betrakta som sy-analfabet och har inte varit i närheten av en symaskin många gånger sedan syslöjden. Men denna har jag sytt alldeles själv med lite verbal hjälp av mamma och en sykunnig god vän. Jag känner mig grymt stolt även om den blev lite sned och har just avlagt ett litet nyårslöfte om att jag ska göra om detta inom en snar framtid. Näst på tur bland påtänkta syprojekt är sängkläder till dotterns docksäng. Ja, det gäller nog att inte lägga ribban för högt... Som ni ser tittar till och med katten beundrande på min skapelse och då ska ni veta att hon är bra svårflirtad, den kissen. :)


Något riktigt bra på tv

Är det fler som föll pladask efter första avsnittet av Mildred Pierce på SVT i julhelgen? Dagens andra avsnitt var minst lika bra men så sorgligt att jag ännu inte slutat snora. Sedan jag blev mamma själv har jag så svårt för att se barn fara illa eller bli sjuka, även de gånger jag vet att det är fiktion. Kate Winslet är en av mina absoluta favoritskådespelare och har ni inte sett så mycket av henne sedan Titanic kan jag varmt rekommendera filmer som Finding Neverland, Iris, Eternal Sunshine of the Spotless Mind eller The Reader. Ja, jag tror jag har sett det mesta hon har gjort och tycker bara hon blir bättre och bättre. Tre avsnitt kvar av denna miniserie - nästa måndag är det dags igen och jag gläder mig redan åt att min januari genom detta kommer att bli lite mindre mörk och långtråkig.

Något smarrigt att njuta av

...måste man ju förstås också ha. Jag är ingen större glassälskare egentligen, utan väljer nio gånger av tio hellre choklad när jag är sugen på något sött. Men SIA-glass Lemoncurd är undantaget, det är nog den godaste glass jag vet. Härligt gul citronglass med bitar av maräng i... bättre blir det inte!

Bild lånad från SIA Glass.
Och än är denna sköna kväll inte slut. Jag ska avrunda den med

Något välskrivet att läsa

Ikväll ska jag äntligen börja läsa Bob Hanssons bok Kärlek, hur fan gör man? som stått på min oskrivna lista över böcker jag någon gång ska hinna med hur länge som helst. Jag är ett stort fan av Bob Hansson, tycker han är en person som i högsta grad bidrar till att göra vårt samhälle lite mindre kallt. Här intervjuar han olika kända och okända personer om hur man får ett förhållande att hålla, och beskriver själv boken såhär:

"Sverige är det land med flest singlar i världen. Alltså har det aldrig varit så svårt att hålla ihop en relation under mänsklighetens historia - som just nu i Sverige. I den här boken undrar jag hur andra har gjort och gör. Hur kärleken ochdess smärta ser ut i vardagen bortom Hollywood och skvallerpress.

Är det så att vi behöver att kärleken ska vara sockersöt för att känna igen den? Känner vi oss misslyckade så fort kärleken gör ont och därför retirerar? Har tvåsamheten, precis som storfamiljen, spelat ut sin roll? Och alla de par som verkar så lyckliga och smärta, är de det? Jag vill veta hur man gör med kärlek eftersom jag inte vet. För att jag tror på den. Men inte på den romantiska rosendoftande versionen, utan den som handlar om hårt jobb, om att trots alla besvikelser ändå säga ja. Och det där med sex förstås, som så många par tycker de borde ha mer av. Varför då? Har vi inte tid för något så banalt som att klämma på varandra?

Det blir också en resa genom min egen dröm om kärlek, och ett eller annat trauma på vägen. Den här boken vill vara en hyllning till kärleken, hur ful och märklig den än kan te sig."

Bild lånad från Adlibris. 
Och med detta maraton-inlägg vill jag önska alla en fortsatt fin kväll - hoppas att ni har det lika bra som jag!

Kram frånPs Tack för tips på inomhusväxter i förra inlägget. Har inte hittat rätt än, men efter en inspirationsrunda upptäckte jag att Plantagen lämpligt nog har halva priset på gröna växter hela januari - ett tips jag gärna delar med mig av till alla som vill ha in nåt fräscht när julgranen tackat för sig. :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...