lördag 14 januari 2012

Favorit i repris, fröpremiär och firardags!

För tio år sedan fick jag en stickling från min dåvarande kollega Malins porslinsblomma. Det var från en gammal planta som hon i sin tur hade ärvt av någon släkting. Jag blev så glad när den lilla krukan stod där på mitt skrivbord en dag och sticklingen började snabbt växa i min dåvarande etta, tills den klängde runt hela fönstret.


Sedan dess har den följt med på en flytt från Stockholm till Malmö och från lägenhet till hus. Jag minns hur glad jag var första gången den blommade och hur hänförd jag var över de där sagolika små sammetsblommorna med sin speciella doft och kletiga nektar som droppade. Så fascinerad att jag snart började samla på hoyor, ett tag hade jag hela lägenheten full. Någonstans där var det nog jag insåg att jag behövde en trädgård...

Senaste åren har min gamla porslinsblomma klättrat runt hela vårt vardagsrumsfönster och varit så tät och frodig att den fungerat som en levande gardin. Fatta då hur ledsen jag blev när den plötsligt fick ullöss! Jag testade allt från såpvatten till mer kraftfulla kemikalier men inget hjälpte. Så till sist fick jag helt enkelt kasta bort hela plantan, med sorg i hjärtat. Jag tog några sticklingar som sedan dess stått och sett ledsna ut på vår bygg-dammiga fönsterbräda hela hösten. Tills nu...


 ...nu gror det! Små söta gröna blad och knoppar, som gör mig så glad! Jag som nästan hade givit upp hoppet.

Härlig dag vi har haft, men kall. Konstigt att det ens var möjligt att glömma hur kallt det kan vara på en lekplats en blåsig januaridag efter förra vinterns långa kyla, men tydligen gick det. Brrrr! Annars har jag petat ner mina första frön i jorden. Skuggviolruta, premiär för perennsådd hos mig. Jag har inga jättestora förhoppningar om att lyckas på första försöket, men nu ska jag i alla fall våga testa. Stratifiering låter läskigt, men nog finns det plats i kylskåpet för ett och annat experiment? Man kan ju inte mer än misslyckas.


Glöm nu inte att det är Tulpanens dag imorgon! Härligt att uppmärksamma denna ljuva blomma mitt i kalla vintern. Så passa på och skäm bort dig själv eller någon du gillar med en bukett i nån härlig färg. Själv firar jag dagen med en blandad kompott! :)

En fin lördagskväll önskar jag er!

Kram från 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...