söndag 29 januari 2012

Min magnolia och jag

I väntan på våren är vi många som funderar över årets trädgårdsprojekt, plantor och placeringar. I mitt huvud just nu snurrar tankar och bryderier om min alldeles egna magnolia som jag plötsligt och oväntat blev ägare till.

Det var ju nästan så jag inte trodde det var sant i höstas när min snälla granne gav bort en magnolia-planta till mig! En släkting till grannarna har plantskola, därav denna fina gåva. Den lilla busken är en knapp meter hög och av sorten Magnolia soulangeana 'Lennei Alba'. Den får vackra vita blommor och är sådär nästan onaturligt vacker som bara magnolior kan vara. Ja, en riktig drottning tycker jag att magnolian är, och som jag har trånat efter den när jag gått omkring i området där jag bor och avundats alla lyckliga som får njuta av prakten på nära håll. Och så plötsligt händer det, nu har jag en själv! (Bilder lånade från nätet).Det var ju dock inte världens bästa tillfälle att ta emot den, på väg in i byggbelägring som hela min trädgård var i höstas. Så jag fick helt enkelt hitta på en nödlösning och just nu står den stackars magnolian i en av mina pallkragar över vintern. Den har några nya knoppar så lever gör den tack och lov. Så fort det blir lite mer vår ska jag plantera den framför vårt hus i den nya rabatten, där det är soligt och varmt.

I väntan på detta läser jag på om magnolior och börjar förstå att det verkar vara en ganska kinkig hyresgäst som jag bjudit in i min nybörjarträdgård. Den gillar inte att bli flyttad, får inte beskäras, vill ha sur jord och inte vilka kompisar som helst runt fötterna. Jag inser att ju mer jag läser desto mer känner jag mig faktiskt lite nervös för hur det ska gå. Kommer jag lyckas med att få denna känsliga skönhet att trivas, tro? Och gör jag det så kan den minsann bli stor, 4-6 meter hög och lika bred. Dvs lika stor som nästan hela min gräsmatta på framsidan... hjälp! Men, men... den dagen den sorgen, resonerar jag. Det lär ju ta ett tag innan den når sådan storlek. Om den nu gör det. Tänker på den med viss oro där den står och fryser i mitt grönsaksland. Känner den sig degraderad där tror ni, med rabarber i lådan bredvid och några simpla plantor alunrot som närmaste sällskap? Undrar den vad den har hamnat på för lågbudgetställe? I vilket fall som helst - en sann trädgårdstok tackar inte nej till en magnolia, oavsett förutsättningar och kanske mot bättre vetande.

Frågan är nu om det finns någon magnolia-kännare där ute som kan ge mig några goda råd? Och kan ni dessutom hjälpa mig komma över min lätta magnolia-skräck är det ännu bättre... måste ju våga närma mig den med spaden i högsta hugg och utan tvekan när vårsolen tittar fram. Jag vågar flytta den, jag är inte rädd, osv. :)

Hoppas alla haft en skön söndag. Jag fattar dock inte hur timmarna verkar gå dubbelt så snabbt lördag-söndag jämfört med resten av veckan. Botar dagens söndagsångest med trädgårdstidningar och thé, det funkar hjälpligt.

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...