söndag 22 januari 2012

Drömmen om ett växthus...

...vill inte släppa taget. Och nu har jag ju en plats där det skulle kunna stå! Här i hörnan som bildats när vårt nya trapphus byggdes, precis där vår gamla yttertrapp stod förut. Lite svart färg på hussockeln bara så är här färdigt - och dags att förverkliga drömmen?


Något stort växthus kan det som ni ser inte bli tal om, men efter ihärdigt googlande på små varianter som kan stå mot en vägg har jag hittat dessa tre förslag:EasyGrow från Covent Garden, pris ca 10 000 kr.

Foto Staafs Hobbyväxthus
Lean 28 från Staafs Hobbyväxthus, pris ca 3 700 kr.

Foto Lövångers Järn AB

Vitavia Ida 3300 från Lövångers Järn AB, pris inkl sockel som köps separat ca 6 200 kr.

Snyggast tycker jag att det översta är, som också går att få i fem olika färger. Men det är ju också väsentligt dyrare... Sedan är det visst en hel del annat att ta ställning till. Som att välja mellan glas och polykarbonat. Vilka är för- respektive nackdelar? Ja, förutom att glas lättare går sönder då.

Dörr på mitten eller dörr på långsidan? Och behöver man automatisk fönsteröppnare? Vill jag kunna sitta därinne eller inte? Hur mycket pengar är rimligt att lägga - tänk om jag tröttnar, gud förbjude? Och går det över huvud taget att lösa problemet med stupröret som går ner en bit in på väggen? Göra hål i plasten eller glaset och sedan täta med silikon? Maken hävdar i alla fall med bestämdhet att det ska gå att fixa, jag är mer undrande.

Som ni märker är frågorna många, och jag tar tacksamt emot tips från er bloggläsare. I skrivande stund är det ändå inte ekonomiskt möjligt att bara slå till, så jag har gott om tid att begrunda alla valmöjligheter. Och fortsätta drömma...

Annars har denna söndag bjudit på snöfall även här längst ner i söder, och marken blev vit för en mycket kort stund innan det smälte bort igen. Jag har varit ute och tittat till mina ömtåliga växter som just nu huserar i barnens lekstuga och där varierade tillståndet. Olivträdet mår finfint, rosmarinen och pelargonerna likaså. Även fikonet ser hyfsat piggt ut. Men min ambition om att försöka hålla liv i snötöreln får jag nog ge upp...

Har också fortsatt det långdragna arbetet med att befria trädgården från byggskräp. Allt synligt är borta nu, men dolt i leran som en gång var gräsmatta och i grusgångarna finns massor av skruvar, små plåtbitar, murbruk, puts och en och annan fimp. För att inte tala om alla små tussar av isolering som flugit omkring över precis hela vår tomt. En hel hink småskräp plockade barnen och jag idag, men det får vi nog ändå räkna med att upprepa några gånger till innan jag låter några små barnfötter springa barfota därute.

En liten inventering av dagsformen bland trädgårdens växter gjorde jag ju också, förstås. Här kommer mina små minipåskliljor.


Den första lilla röda rabarberknoppen har också tittat upp.


Annars var det ganska grått och trist och när det började snöa gick vi in och bakade semlor istället... inte dumt alls!


Hoppas att ni haft en skön söndag! Nu gäller det att dra ut på kvällen så långt det nånsin är möjligt...

Kram från


Pssst - förresten! Har ni upptäckt att man numera kan lägga in egna kommentarer på de kommentarer man får i sin blogg. Mycket smart och efterlängtad funktion, tycker jag. Testa ni med!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...