fredag 6 januari 2012

Blooming Friday - till minne

Dagens fredagstema hos Katarina med bloggen Roses and Stuff är In Remembrance. Mitt bidrag blir ett inlägg om min mormor, som betydde så mycket för mig på alla sätt. Vi stod varandra väldigt nära och jag har henne att tacka för mitt stora trädgårdsintresse, som dessutom delas med såväl min mamma som en av mina mostrar. Det är ett arv jag är mycket tacksam över!

Jag har så många barndomsminnen från min mormors trädgård och eftersom jag hade turen att bo nära henne var jag där ofta, ända upp i vuxen ålder. Det jag framför allt minns förutom alla enskilda dofter och blommor är att hon och även min morfar ständigt var sysselsatta i trädgården. De odlade grönsaker, komposterade, rensade och fixade oavbrutet. Och mormor sådde alltid en massa fröer varje vår, främst var det sommarblommor. Hennes lilla sovrum och fönsterbrädorna var belamrade med små krukor! De växter jag förknippar med henne är framför allt alla de där härliga gammaldags blommorna som fanns i så många mormorsträdgårdar: Rosor, syrener, pioner och bland ettåringarna luktärter, tagetes och astrar. De sistnämnda hade hon alltid, varje sommar. Jag var själv oftast inte någon direkt aktiv medhjälpare som barn, men jag var ju där så ofta, såg allt som hon gjorde och fick det med mig i bagaget. Och nu när jag har min egen trädgård inser jag hur mycket de där minnena betyder. Ibland vet jag rent instinktivt hur jag ska handskas med någonting bara för att jag minns hur hon brukade göra.

Min fina lilla mormor gick bort för snart sex år sedan och som jag saknar henne! Hon var fortfarande med när vi köpte huset och även om hon aldrig kom hit, det var för långt att resa för henne, så var hon högst delaktig per telefon och mycket nyfiken på vilka växter som fanns här. Jag minns hur glad hon blev då jag berättade om pionerna jag hittat halvt gömda på norrsidan. Dem ska du vara rädd om, sa hon. Och det var jag, jag flyttade dem varsamt från sin bortglömda mörka vrå ut i solen där de fick kraft att åter blomma ett par år senare. Då var mormor borta, men hon lever vidare i min trädgård genom alla blommor som hon lärt mig så mycket om. Det här är en bild på en av de allra första pionblommorna som slog ut hos mig, det var året efter mormor hade gått bort och det var också min dotters första sommar. Hon är förresten också döpt efter mormor Astrid.
Till sist ett litet tips från mormor: Hon brukade torka pioner, hängande upp och ner i sitt pannrum. De blir jättefina, så det kan den som gillar att torka blommor komma ihåg när sommaren kommer!

Idag skiner äntligen solen över Skåne och jag önskar alla en skön trettondag. Och tack till dig Katarina för ditt tema som väckte så fina minnen till liv.

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...