söndag 13 november 2011

Sist i jorden för i år?

Årets allra sista plantering (Eller ska man skriva så? Man vet ju aldrig...) blev denna lilla planta som slokat ledset i över en vecka på fönsterkarmen i köket. Tages lilla vitlök som han planterat på dagis, verkligen på tiden att den kom i jorden.

Medan nattfrosten långsamt smälte bort letade jag efter en plats att peta ner den på, men det var inte det lättaste eftersom flyttkaos råder även i köksträdgården. I pallkragarna trängs just nu en massa perenner i väntan på ny plats till våren, så till sist fick den bo i jordgubbslandet. Har läst nånstans att vitlök hos jordgubbarna håller ohyra borta. Inte så stor risk för ohyra på vintern kanske, men om inte annat skyddar gubbarnas blad den lilla plantan mot kylan.


På barnens förskola håller de på med ett stort miljöprojekt med skolgården i fokus. Alla barnen får vara med och plantera och de odlar grönsaker och kryddor som sedan används i köket. En och annan planta får också följa med hem, och de är så stolta över sina små krukor. Det arrangeras också miljödagar på förskolan där de biologer som leder projektet är med och visar vad de gjort och har kurser i miljövänlig odling för föräldrarna. Mycket kul tycker förstås den här trädgårdstokige föräldern att det är. Tage själv är hittills ganska likgiltig för odlingen så länge hans trehjuling rullar, men så småningom kanske?

Annars har den här dagen bjudit på lite välkommen avkoppling. En stund i soffan med en bra bok, medan barnen höll sams och byggde med lego i nästan en timme. Underbart! Lyssnade på den här fina låten under tiden, helt rätt för en mörk novemberdag.Hoppas ni också haft en lugn och skön söndag.

Kram från

4 kommentarer:

 1. Vilket härligt projekt. Det är så bra för barn att få vara med vid odlande av grönsaker. Även om intresset kanske inte alltid är så stort för alla i den åldern. Men bara att man får vara med och se, känna och smaka av sina egna odlingar.

  Grattis!!! Du vann i min utlottning. Maila mig din adress så skickar jag korten!!

  Ha en fin vecka!
  Kram
  Charlotte

  SvaraRadera
 2. Grattis Hanna! Vad roligt att vinna något sådär en måndag i november. Det måste vara så skönt att bygget snart är slut, desto roligare att julpynta :-)

  Fotokurs är så roligt! Jag har bara varit på en för att lära mig kamerans teknik och prata lite bildanalys. Under 2012 tänkte jag gå någon mer kurs, gärna en som är under ett par dagar och man fotar i samma miljö och tittar på varandras bilder. Foto, trädgård är ju två intressen som går så bra att kombinera med Fabian :-)

  Ha en underbar måndag!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 3. Vilket bra intiativ från förskolan! Och även om barnen inte alltid visar intresse så lär de sig i alla fall hur maten kommer till köket!
  Ha en fin dag!
  Ullis

  SvaraRadera
 4. Låter som en riktigt mysig dag!Härligt :-)
  Fnissar lite har nog trott att Tage var en katt men dagis för katter o vitlöksplantering???
  Tokigt ;-)
  KRAM från mig!

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...