lördag 8 oktober 2011

Regnet som faller...

Nu kryper temperaturen nedåt och regnet har vräkt ner över Skåne hela morgonen. Mysigt att kura inne, men några regnbilder gick det ju ändå inte att låta bli att rusa ut och ta. Höstfärgerna blir extra framträdande när de är våta tycker jag.

Just nu trängs en massa växter i pallkragarna för vinterförvaring innan de ska flytta vidare till våren. En del roliga kombinationer har det blivit, men också en och annan klockren träff. Av en slump slängde jag ner några röda alunrot-plantor hos den rosa hortensian och de blir hur fina som helst tillsammans så här på hösten. De får helt klart flytta ihop på riktigt nästa år!


Magnolia och höstsilverax myser ihop till vänster i bilden ovan. De ska däremot inte fortsätta vara sambor. Och så den vingade benveden igen som jag ska ut och gräva ner så fort det slutar regna. De där röda bladen piggar ju upp den gråaste, tristaste dag! Är så glad för den.
Det är många som bloggar om höstsilveraxet Brunettes blommor så här års, och vem kan låta bli? De är magiska där de slår ut, sist av alla nästan, med sina små stjärnformade blommor och ljuvliga doft. För er som inte har någon planta - skaffa en! Den kommer att förgylla din trädgård.
Betongrosorna blommar oförtrutet vidare...
...och elefantgräsets vippor bildar roliga små rutschkanor för regndropparna att åka kana på! :)
I min gamla igensatta damm har jag nån slags stenparti. Vackrast blänk i regnet blir det i skuggbräckans söta bladrosetter, som växer rakt in i det lilla havet av liten kärleksört. Ännu ett exempel på en oplanerad kombination som blev permanent och som gläder mig varje gång jag ser den.
Läste i en kvällstidningsdramatisk artikel i Aftonbladet igår att "frost drabbar hela Sverige". Tveksamt om det gäller Skåne också, men i natt ska det i alla fall bli klart och kallt på de flesta håll. Kanske dags att plocka in frostkänsliga blommor, och kanske sista chansen för en del av höstblomningen? Snart blir det gott om tid att mysa inne vid kaminen, men just nu i skrivande stund bryter solen igenom molnen och jag ska njuta, njuta, njuta av ännu en trädgårdsdag. Vi ses i helgen, för nu är det bråttom - nu ska spaden fram!

Ha en härlig lördag i era fina trädgårdar!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...