måndag 24 oktober 2011

Oumbärligt boktips: Trädgårdens växtskydd

Måndag igen och nu blir det verkligen mörkt tidigt, huvaligen... Tur att det finns ljuspunkter att glädja sig åt, som att jag fått min 40:e följare till exempel. Välkommen Helena och alla andra som hittat hit!

Tänkte dra till med ett boktips så här på kvällskvisten. Nu nalkas visserligen senhöst och vinter och därmed lider man ju inte av ohyra och sjukdomar i trädgården på ett bra tag. Men jag vill ändå tipsa om en kanonbra bok i ämnet, Trädgårdens växtskydd av Maj-Lis Pettersson och Ingrid Åkesson. Dessa damer är båda hortonomer, verksamma på SLU respektive Jordbruksverket, och är några av Sveriges mest namnkunniga i ämnet. Detta är en omarbetad nyutgåva av den tidigare boken Växtskydd i trädgård, som varit obligatorisk kurslitteratur för många studenter på trädgårdsutbildningar. Boken är dock lika användbar för hängivna trädgårdstokar då den ger en heltäckande beskrivning av alla sjukdomstillstånd och objudna gäster som kan drabba trädgårdens växter.

Bild från Adlibris.

Själv har jag just läst det inte alltför upplyftande avsnittet om öronviveln och konstaterat att det är den som gnager sina typiska mönster i kanterna på min lagerhägg på husets norrsida. (Se detta inlägg från i somras, där Anna Vattenkanna gissade på just denna lilla skalbagge). Den kan tydligen ringbarka tex rosor under markytan, vilket inte låter kul alls. Fräsa jorden eller bekämpa biologiskt med nematoder är kuren. Verkar jobbigt, tycker jag.

Bild lånad från sverigesradio.se.
Boken går igenom alla de många trädgårdssjukdomar och -skadedjur som finns i vårt land, även de som nyligen kommit in eller hotar att dyka upp inom en nära framtid. Den fruktade buxbomssjukan, cylindrocladium buxicola, räknas ju till dessa oönskade nykomlingar. Det är inte klokt att det var så sent som förra året den upptäcktes i Sverige för första gången och redan har den orsakat så mycket skada och bedrövelse.

Man får också tips om hur man kan hålla sitt växthus fritt från ohyra, hur olika luftföroreningar och andra miljöfaktorer kan påverka trädgårdsväxterna och vad man ska tänka på vid plantering för att undvika sjukdomar och skadeinsekter. Det finns också ett särskilt kapitel om angrepp på krukväxter. Med mera, med mera.

Det är alltså en sammanfattning som varje trädgårdsentusiast kan ha stor nytta av. Många bilder är det också, med den ena närbilden läbbigare än den andra. Frågan är om man blir så mycket gladare av att läsa den... efter att ha bläddrat runt bland alla bilder på bladmögel, insektslarver, skorv och grenröta känner jag mig mest matt och lite lätt illamående. Men det kan vara bra att känna till att boken finns nästa gång du får ovälkommet besök, eller hur?

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...