söndag 7 augusti 2011

Rostiga rosor


Ni som följt bloggen från starten (inte så länge visserligen) vet hur mycket jag älskar mina klätterrosor 'New Dawn'. När vi gjorde en ny uteplats för tre år sedan var dessa de enda blommor jag var helt säker på från början att jag ville ha där. Jag älskar deras doft och färg. Jag älskar hur de strösslar gräsmattan med sina kronblad, och hur de blommar hela sommaren och långt in på hösten. Och jag älskar att de är en riktig rosklassiker, och vetskapen om att min mammas farmor Olga hade dem i sin trädgård.


Men redan första sommaren blev de sjuka. Det tog ett tag innan jag fattade det, nybörjare som jag är. Trodde att de gulfläckiga bladen berodde på torka och dålig vattning. Fullt upp med en nyfödd bebis hade jag också, så jag brydde mig väl inte så mycket just då. Så det var först förra sommaren när fläckarna återkom som jag kollade upp ordentligt vad det var. Och till min stora besvikelse insåg jag att det var rosrost som hade drabbat dem. 

Så inför denna sommar har jag gjort vad jag har kunnat. Redan i höstas samlade jag in alla nedfallna blad och knoppar. Jag har klippt ned dem hårt, myllat ner Biobalans och tom sprayat med någon svampdödarspray. Men det verkar inte ha hjälpt ett dugg. Frågade på Löddeköpinge plantskola när jag var där i somras, och tjejen jag pratade med frågade mycket om hur de är planterade. De växer i "gluggar" i stenläggningen, som ni ser på bilden ovan. Kan de ha det för trångt? Verkar konstigt i och för sig eftersom det är en väletablerad trädgårdsfirma som lagt stenen och planterat. Det känns riktigt jobbigt i så fall eftersom jag knappast kan ta upp så mycket större hål. Måste jag ta bort dem helt? En har faktiskt redan dött, och där har jag inte vågat sätta någon  ny. Eller kan de leva med sin rost? Kan jag?

Tar tacksamt emot tips och råd från er som är mer erfarna än jag om hur jag ska få bukt med detta. Det känns som att jag har otur med mina rosor. Satte två 'Schneewittchen' vid grinden, men de fick en massa mjöldagg då det var för torrt och blåsigt. Flyttade dem till en skyddad rabatt, men där är det istället något som äter på bladen så att de blir alldeles fransiga. Och så fick de mängder med bladlöss. Så nu är jag rädd att någon rosförbannelse drabbat min trädgård! Vill ju så gärna, som fina Pilgrim med bloggen Bland rosor och bladlöss föreslog i en kommentar om min kommande rabatt, ha flera rosor där. Så snälla, hjälp mig rädda mina rosor och komma över min rosplanterings-noja!

Kram från
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...