tisdag 9 augusti 2011

Ett snyggt avslut

Minns ni fulhörnet? Ja, det var i våras som vi rev vårt gamla fula garage och tog bort det igenvuxna buskaget mot gatan i söder. En ny grusad garageuppfart kantad av gatsten blev det istället, och längs hela trädgårdens kortsida har vi planterat en häggmispel-häck. Det är ännu en av mina favoriter, och jag har en friväxande häck även framför huset som nu speglas längst ner i trädgården. Vacker vårblomning, sprakande röda höstfärger, anspråkslösa krav på växtplats, vad mer kan man begära? Ja, det skulle vara att duvorna höll sig bort från bären i så fall... Häcken har tagit sig fint i sommar, och vi har ju inte behövt vattna med tanke på regnmängderna. 

I ena kanten av häcken är det en sväng, och där är rabatten bredare. Vi har satt en klotlönn där och placerat en rejäl stenbumling i kröken. Två av mina största vitkantade funkior flyttade dit redan tidigare i somras, och igår var det alltså dags att fortsätta planteringen. Som marktäckare har jag valt vit vintergröna. Det behövs något vintergrönt eftersom häggmispeln fäller sina blad på hösten. Och så kommer de att blomma ungefär samtidigt, det blir härligt vitt därnere i vår sedan. Var och köpte det som fanns hemma på Löddeköpinge plantskola igår, och resterande ca 10 meter av rabatten får sina plantor i nästa vecka.

Mellan klotlönnen och stenen satte jag den vita höstanemonen 'Whirlwind', som är halvfylld. Jag hoppas den ska trivas även sedan lönnens krona börjat växa, men det finns ju inget framför rabatten så jag tror solen ska nå dem ändå. De ser helt underbara ut med sina stora knubbiga knoppar, och jag längtar redan tills de ska slå ut. Framför stenen har jag petat ner några gamla narcisser som jag hade inne i kruka i våras och sedan glömde bort bakom förrådet, och där bor numera också den lilla grönlandsfingerörten som jag köpte på Öland. 

Åh, jag blev nöjd! Plötsligt är det ju en riktig rabatt, och ett ordentligt avslut på min trädgård! De vita blommorna kommer dessutom att kontrastera fint mot nävan 'Rozanne' och klematisen 'Georg' som huserar i rabatten på andra sidan uppfarten. Det som saknas nu är den svarta ramen, och förhoppningsvis orkar vi komplettera det svarta staketet med denna sträcka också nu i höst. Hmm...ska se om jag inte kan få maken att beställa virke redan idag... Svart är så otroligt effektfullt mot allt grönt, tycker jag!

Som ni ser har jag blivit inspirerad av Pilgrim med bloggen Bland rosor och bladlöss, och har gjort mitt första egna lilla collage i Picasa. Hur kul som helst! Hade kunnat sitta och pilla i evigheter om inte barnen avbrutit mig stup i kvarten. ;) Tack för inspirationen!

Nu dagens sista sväng till tippen mellan regnskurarna med allt flis från tallstubben, och sen ska jag försöka njuta allt jag kan av min allra sista semesterkväll för i år. Kram på er alla!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...