torsdag 25 augusti 2011

Boktips: Lökar & knölar

Dags för ett boktips igen, för just nu finns det plötsligt inte mycket fägring alls att visa från min trädgård. Mer om det strax.

Lökar & knölar, vilken underbart nördig titel! Mitt yngre och coolare jag hade antagligen inte trott att det var sant om jag kunnat se mig själv i en framtidsvision sitta och sucka lyckligt över en bok i detta ämne... Men så blev det ju i alla fall, och idag är jag en äkta trädgårdsnörd och gillar det. Tror helt klart att nördar har roligare än icke-nördar! :)


Denna bok av Lena Månsson kom ut i våras och är en rejäl faktasamling för den som vill veta mer om lökväxter, med en omfattande katalogdel på slutet. Det är också en kärleksförklaring till dessa små torra bruna knölar som betyder så mycket för oss här uppe i Norden. Vad vore våren utan den ivriga väntan på att vintergäck och snödroppar ska titta upp ur drivan? Det är också lökar som höstkrokus och tidlösa som är sist ut att blomma, så man kan säga att de både börjar och slutar säsongen.

Bästa behållningen av boken är alla tips på lökar som sällskap till perenner. Tulpaner gillar att ha det torrt på sommaren och funkar därför utmärkt i solrabatter där deras blomning efterträds av tex lavendel, lammöra, malört och andra soldyrkare. Vintergröna växter ser ofta lite trista ut i början av våren och kan piggas upp i sällskap av ett gäng färgglada lökar. När de blommat över har den vintergröna kommit igen och de nedvissnade lökbladen döljs lätt under deras grenar. Lökar kan trivas var som helst i trädgården: sol och skugga, på friland och i kruka, torrt och fuktigt. Det finns en lök för varje ställe! Till och med stenpartiet faktiskt, där trivs tydligen småtulpaner alldeles utmärkt.

Ja, det märks att det är en annan nörd som skrivit den här boken! Med värme och engagemang blir man lotsad genom lökarnas värld, och det är inte tråkigt en sekund. Och den passar ju alldeles utmärkt att läsa just nu för den som inte bestämt sig för vilka vårlökar man ska satsa på. (Utgiven på ICA bokförlag, bild lånad från  Adlibris.)

Och boktips kanske det alltså blir mycket mer av den närmaste tiden, för från och med idag är min trädgård en byggarbetsplats och inte lika rolig att skriva om. Har väntat på och gruvat mig för denna dagen så länge, men nu är det mest skönt att det äntligen är igång. Även om det kommer att se bedrövligt ut ett tag...  Dock är det helt rätt tid att bygga på, för när de efterlängtade små lökarna äntligen tittar upp, ja då är allt klart och vårsäsongen i trädgården tack och lov ohotad. Dessutom är jag glad att killarna som satte upp byggnadsställningarna lyssnade på mig i morse och förstod hur viktigt det är för mig att de är rädda om häck och plantor närmast huset. Inte minsta gren hade de knäckt!

Nä, nu kör vi!

Kram från byggprojektledaren

8 kommentarer:

 1. Hihi...det är skönt att man kan upptäcka nya saker i livet.....
  Ha det bra :)

  SvaraRadera
 2. Tack för boktipset. De där lökarna är ju vårens guldkorn som sprider hopp om livet när de visar sig på vårkanten. Vilken bra timing med ert bygge ändå...även om det kommer att bli stökigt nu och en tid framöver så har du ju de guldkornen och en helt ny härlig säsong i trädgården som väntar när det hela är klart. Du kommer att vara preppad till tänderna med all kunskap och inspiration du fått i dig efter all världens trädgårdsläsning ;-)

  Hälsar Åsa

  SvaraRadera
 3. Vilket underbart tips! Måste inköpas i helgen eftersom jag sitter och letar knölar för fullt. Tack för din omtanke, det värmer.
  Sen är jag övertygad om att vi nördar har det mycket roligare här i livet. Att så totalt få snöa in och bara ge sig hän. J som jag skrev om i mitt inlägg var en sån person. Han var musiker och att tala musik med honom var en upplevelse. Alla nördar har så mycket mer inom det området som man har snöat in på och det är underbart att få lyssna på den ytterligare dimensionen som han eller hon ger.
  Länge leva nördarna!
  Tack än en gång!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 4. Ja det är en härlig bok!!jag ska på ett lök och knöl symposium snart jag:)
  ha det gott!!

  SvaraRadera
 5. Tack för tipset, får beställa den... Visst är det intressant nuförtiden. När en person har ett brinnande intresse, engagemang och kunskap i ett ämne är man nörd - förr ansågs man vara sakkunnig expert! Tänk vad tiderna förändras, hihi.

  Lycka till med ert bygge...

  Kram Anna Vattenkanna

  SvaraRadera
 6. Tackar för boktipsret! Böcker om trädgård kan man aldrig få för många av! Bra årstid att bygga på!Ha en bra helg/Christina

  SvaraRadera
 7. Tack för boktipset, vad skönt att byggarna lyssnar och tar hänsyn för det är så tråkigt om det blir förstört i trädgården, men ibland måste det ju även byggas.

  Kram!
  Jessica

  SvaraRadera

Tack för att du vill lämna en kommentar, det uppskattas må du tro! /Hanna

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...